Doel

De stichting heeft ten doel het ondersteunen van de projecten van de WINgroep te Nieuw Nickerie, in het bijzonder de projecten ten behoeve van de doelgroep mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking.
De ondersteuning kan zowel uit financiën bestaan als zorginhoudelijk of organisatorisch advies of hulp.

Werkwijze

De stichting zamelt geldmiddelen in om de ondersteuning mogelijk te maken en stelt kennis beschikbaar.
Voor alle initiatieven van de WINgroep die betrekking hebben op de doelgroep kan een verzoek worden gedaan om ondersteuning. In overleg worden de mogelijkheden bekeken en activiteiten ontplooid.

Om de doelen te bereiken wordt jaarlijks een beleidsplan opgesteld. Hierin wordt de hierboven genoemde doelstelling uitgewerkt naar de in dat jaar te verrichten werkzaamheden. Voor 2021 kwam dit neer op het ondersteunen bij de uitwerking van lopende plannen van de WINgroep en de Stichting Gehandicapten Nickerie om te werken aan de deskundigheid (scholing verzorgen vanuit Nederland), een plan helpen ontwikkelen voor het tegengaan van vroege schoolverlating en het herstel van het kunstgrasveld. Al deze zaken konden als gevolg van de coronaperikelen niet in dat jaar worden gerealiseerd en zullen dus moeten worden meegenomen in het beleidsplan 2022.
Dat wordt, zodra er weer vergaderd kan worden, in het voorjaar vastgesteld. Het vermogen is na de realisering van het Gezinsvervangend Tehuis in 2020 vrijwel geheel besteed. Het nog aanwezige bedrag wordt, zodra de belemmeringen van de coronapandemie dat toelaten, gebruikt voor de realisering van enkele kleine eerder gedane toezeggingen.
Er worden steeds pas nieuwe middelen geworven wanneer duidelijk is dat plannen daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. Wij verwachten dat in 2022 te gaan doen. Die werving is dan doorgaans gericht op een of enkele fondsen in Nederland.

Beknopte geschiedenis

In 2003 ontwikkelde het net opgerichte Welzijns Instituut Nickerie plannen tot het realiseren van een kinderdagverblijf en –tehuis. Voor het initiatief waren in Suriname geen geldmiddelen te vinden. In samenwerking met enkele Nederlandse organisaties werd geld gevonden voor de bouw en werd deskundigheid voor het opleiden van personeel beschikbaar gesteld. Om deze smalle basis te versterken richtte een drietal Nederlanders die hierbij betrokken waren, de stichting Vrienden van WiN op, zodat eventuele financiële tegenvallers konden worden opgevangen. Het Zr. Dankerscentrum werd op 18 april 2005 gerealiseerd op een terrein van de Stichting Gehandicapten Nickerie en met ondersteuning van WiN sindsdien door hen geëxploiteerd. Sindsdien is de stichting WiN gegroeid en gaan samenwerken met andere Nickeriaanse organisaties in de nieuw opgerichte WINgroep. Er werden nieuwe initiatieven ontplooid, zoals werkplaatsen voor gehandicapten en een beroepsopleiding voor zorgpersoneel. Er zijn ook vele initiatieven op het gebied van cultuur, onderwijs en welzijn. In 2020, tijdens de coronacrisis werd een klein GVT (gezinsvervangend tehuis) geopend, dat naar onze secretaris werd vernoemd: Egbertshof. De Vrienden van WIN ondersteunt de initiatieven die met de zorg voor gehandicapten te maken hebben. Dat kan ook in combinatie met andere groepen. Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt aan opleiding van personeel, dat ook in andere sectoren, zoals ouderenzorg en jeugdzorg, kan gaan werken. In 2021 was, met de opening van het Gezinsvervangend Tehuis, het grootste deel van de wensen gerealiseerd. Bij die gelegenheid werd een wat uitgebreidere terugblik gemaakt, die verderop op deze bladzijde is opgenomen onder het kopje Jaarverslag en terugblik (klik daar op de blauwe hyperlink "een stukje geschiedenis"). Over de twee Surinaamse stichtingen die door ons ondersteund worden, de Stichting van Gehandicapten voor Nickerie en de Stichting WINgroep, en met name over het werk van de Nederlandse pionier daarin brengen wij in 2022 een gedrukte brochure uit. Deze wordt na publicatie (gestreefd wordt naar het voorjaar) ook via een hyperlink toegankelijk gemaakt.

Bestuur

De stichting werd vanaf 2005 tot 2021 bestuurd door: Voorzitter Maarten Boelen, oud notaris en oud-burgemeester; Secretaris Egbert de Bruin, oud-bestuurder zorg voor verstandelijk gehandicapten; Penningmeester Ram Ramlal, oud-bestuurder-directeur MEE. In 2021 was de voorzitter vanwege de leeftijdsgrens niet langer benoembaar en werd aanvankelijk besloten de stichting op korte termijn op te heffen omdat alle doelen bereikt leken te worden. Door de wereldwijde coronacrisis liep de uitvoering van de plannen echter wat anders. Na enkele bestuursaanvullingen in juli 2021 werd besloten het werk daarom voort te zetten. De huidige bestuurssamenstelling is: Voorzitter: Ram Ramlal; Secretaris: Gep Klijnsma; Penningmeester: Varsha Mooij-Ganga; Lid: Ellen Vianen; Adviseur: Bart Groeneweg Adviseur: Alberto Balai Het bestuur bestaat uitsluitend uit vrijwilligers en werkt geheel belangeloos.

Statuten

Het bestuur heeft doel en werkwijze van de stichting geregeld in Statuten, die notarieel zijn vastgelegd. Aan het eind van ieder boekjaar wordt een jaarrekening opgesteld. De Stichting is ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 281011674. Het RSIN nummer is 813409494.

Jaarverslag en terugblik 2023

Jaarrekening_en_toelichting_2023.pdfref="http://vriendenvanwin.nl/images/uploads/Jaarrekening_en_toelichting_stichting_WIN.pdf" >Jaarrekening_en_toelichting_stichting_WIN.pdfJaarrekening 2023